Zakaj otroci lažejo?

Laži postanejo problematične, če so prepogoste, prevelike in še posebej, če imajo nevarne posledice. Prav zato je dobro razumeti njihov pomen in se ustrezno odzvati.

Zakaj torej otroci lažejo?

Imeti “pokritost”. Največkrat se laž rodi, ker se malčki želijo izogniti kazni. Vem, da to, kar so storili, ne bo všeč odraslim, in da bi se izognili neprijetnim posledicam, lažejo, da bi jih razbremenili odgovornosti.

Za raziskovanje možnosti. Obstajajo tudi laži, ki nimajo drugega namena kot preizkusiti reakcije, videti, kaj se zgodi, ali celo za zabavo. Te niso zlonamerne, so le še ena manifestacija otroške radovednosti.

Da se pohvalim. Nemalokrat se malčki zlažejo o tem, kako visoko so skočili, kako hitro so tekli ali celo o tem, kakšne nagrade so osvojili. To je včasih namenjeno vtisu na druge, včasih pa povečanju samospoštovanja.

Iz zmešnjave med resničnim in namišljenim . Kot sem že rekla, imajo malčki zelo bogato domišljijo in včasih jim meja med njihovim domišljijskim svetom in resničnim ni najbolj jasna. Te laži niti niso premišljene ali namerne in otrok se ne zaveda, da dela napako.

Iz vljudnosti . Čeprav malčkom sporočamo, naj ne lažejo, jim hkrati podajamo tudi »pravila vljudnosti«, ki jim svetujemo, da jih ne kršijo. In včasih… sta ti dve indikaciji v neposrednem nasprotju. Sem sodijo situacije, ko otrok prejme darila, ki mu na primer niso všeč, a se mora zanje zahvaliti tistim, ki so mu jih dali. Tako se izogne ​​temu, da bi prizadel čustva drugih ali jih razočaral.

Kaj lahko storijo starši?

Ko gre za nedolžne laži, ki iščejo pozornost, je najbolje, da jih ignorirate. Kakršna koli reakcija samo spodbuja to navado. Še toliko bolj, ko gre za laži, namenjene povečanju podobe malčka v očeh drugih – tam je treba spodbujati prave lastnosti in ignorirati neresnične stvari, ki jih govori o dosežkih.

Če so laži nekoliko hujše, jim morajo starši povedati, da se z njimi zavedajo, vendar jim dati možnost, da poskušajo popraviti situacijo z resnico.

Če je situacija res resna, morajo malčki razumeti, da obstajajo posledice in da takšno vedenje ne bo ostalo neopaženo. Določene privilegije lahko prekličete (risanke, sladica, najljubša igrača) in jim date priložnost, da se odkupijo.

S spodbujanjem odkritih in iskrenih pogovorov ter uveljavljanjem strogih pravil o resnem laganju se izboljša odnos med otroki in odraslimi. Z otrokovim odraščanjem bodo nedolžne laži vse redkejše in ustvarjanje varnega okolja, kjer odnosi temeljijo na medsebojnem sprejemanju in spoštovanju, je najboljša dolgoročna strategija.

Če so vam naši članki všeč ali se vam zdijo koristni, jih lahko cenite z delitvijo! Podatki so lahko koristni tudi drugim mamicam ali očkom. Zahvaljujemo se vam!