Samostojna igra: ugodnosti za najmlajše in še več!

Že na začetku je pomembno omeniti, da samostojna igra ne pomeni, da otroka pustite brez nadzora, ampak da mora biti starš ali odrasla oseba zaradi varnosti v bližini, le da ne sme neposredno komunicirati.

Otroci vseh starosti lahko uživajo v prednostih časa, ki ga preživijo v sami igri, vendar je to izobraževalno. Morda ni vedno nekaj, kar pride naravno, saj si malčki ponavadi želijo biti v bližini svojih staršev. Nekateri lahko uživajo v samostojni igri že pri 18 mesecih, drugi potrebujejo več časa, da se ustalijo.

V prvi fazi mora starš ostati v vidnem območju, da ustvari občutek varnosti, nato pa se postopoma odmika.

Najprej je pomembno ustvariti varen in udoben prostor, kjer se bo otrok lahko igral sam. To je lahko stajica, v kateri imate mehko odejo in igrače, lahko je center za aktivnosti ali večnamenska hojica ali kasneje šotor za pikanje ali celo kavč.

 

Kakšne so prednosti iger?

·          Oddih od vrveža . Samostojne igralne urice so idealne za malčke, ki so bili preveč stimulirani zaradi interakcij z drugimi ljudmi ali določenih dogodkov dneva (nakupovanje ali izlet v mesto). Tako se lahko malček ob preživljanju trenutkov samega umakne, ustvari svoj svet, ki ga oblikuje in spreminja po mili volji. Tako se bo naučil umiriti in uživati ​​v tem, kar ima, ne da bi mu bilo treba deliti ali razlagati.

·          Neodvisnost . Čeprav ga bo ta vrsta prostega časa sprva morda zmedla, bo otrok ugotovil, da se skozi samostojno igro lahko zabava sam in ni odvisen od nekoga drugega, da se počuti dobro in srečno. Tako bo razumel, da ima nekaj nadzora nad svojimi čustvi in ​​dejanji.

·          Vztrajnost in vztrajnost . Brez nekoga, ki bi sedel z njim in mu pomagal razvozlati skrivnosti iger, se bo moral otrok znajti sam. Če je dovolj motiviran, da odkrije rešitev, se bo na tej poti naučil, da se vztrajnost splača! Če ima v bližini odraslo osebo, tudi če se ne vključi, jih lahko premami, da prosijo za pomoč ali poiščejo potrditev, da delajo prav. Če je sam, se bo trudil, dokler mu ne bo uspelo.

·          Domišljija . Najmlajši si lahko ustvarijo domišljijski svet točno po lastni želji, v katerem nič ni tako kot v resnici. Za uprizarjanje nepričakovanih zgodb lahko uporabijo povsem nenavadne predmete, različice igre pa bodo našli le s stvarmi, ki jih imajo pri roki. Če ob sebi ni odrasle osebe, ki bi jim povedala, kaj so določeni predmeti ali kako delujejo, spodbuja njihovo domišljijo in razmišlja o množici možnosti!

·          Varnost . Če ga pustimo samega, se malček sprva ne počuti tako zaščitenega. Toda s potrpežljivostjo in večkratnim zagotavljanjem bo ugotovil, da se lahko igra varno, tudi če starš ali odrasel ne stoji ob strani in ne sodeluje. Gladek prehod, pri katerem starša najprej sedita bližje, nato pa se vedno bolj oddaljujeta, je najboljši način za naravno povečanje otrokovega občutka varnosti.

·          Prosti čas za starše . Čeprav glavni namen samostojnih iger ni sprostitev urnikov staršev, je to še vedno “postranska” korist. Medtem ko malček uživa v vseh prednostih tovrstne igre, se lahko odrasli sprostijo, počnejo, kar jim je všeč, ali, bolj realno, poskrbijo za gospodinjska opravila ali druge stvari, ki zahtevajo njihovo pozornost. Na koncu dneva zmagajo vsi.

Želimo vas opozoriti, da mora prehod na tovrstno igro potekati postopoma, s potrpežljivostjo in ob spoštovanju otrokovih meja. V nasprotnem primeru bo to postalo mučna stvar, ki mu ne bo prinesla veselja in zato tudi nobene koristi. In če je potrebno, okrepimo idejo, da je varnost ključnega pomena in da je treba zagotoviti vse pogoje, da se izognemo kakršnim koli poškodbam – to vključuje majhne predmete, ki jih je mogoče pogoltniti ali dati v dudo, in velike predmete (kot so kosi pohištva) ki jih je mogoče potegniti ali uporabiti za oporo in tako povzročiti nesreče.

Če so vam naši članki všeč ali se vam zdijo koristni, jih lahko cenite z delitvijo! Podatki so lahko koristni tudi drugim mamicam ali očkom. Zahvaljujemo se vam!